O tornada solara uriasa a fost filmata!

“O tornadă uriaşă, de cinci ori mai mare decât Pământul, a avut loc pe suprafaţa Soarelui în 2011, doi astronomi de la Universitatea Aberystwyth reuşind să o înregistreze video.

Astronomii Xing Li şi Huw Morgan au reuşit să înregistreze fenomentul plasând un telescop la bordul satelitului Solar Discovery Observatory (SDO), scrie Daily Mail.

“Este probabil pentru prima dată când o tornadă de asemenea dimensiuni este filmată. Alte tornade mai mici au fost găsite de satelitul SOHO, însă nu au putut fi filmate. Această tornadă unică şi spectaculoasă va juca un rol important în declanşarea unor furtuni solare majore”, a declarat Huw Morgan.

Fenomenul a pornit dintr-o proeminenţă solară densă, iar vârtejul s-a deplasat în atmosfera solară pe o distanţa de 200.000 de kilometri, timp de aproximativ trei ore. Gazul la temperaturi mari a atins viteze uriaşe, de chiar 300.000 km/h, iar temperatura în interiorul tornadei a ajuns şi până la 2 milioane de grade Celsius, mai scrie Daily Mail.

Imaginile au fost surprinse de satelitul SDO, lansat în februarie 2010, care orbitează Terra la o distanţă de 36.000 de kilometri.”

sursa: www.mediafax.ro

Desi aceasta tornada a fost de proportii uriase, tornadele, vartejurile si furtunile solare au loc pe tot parcursul anului si nu rareori, provoaca dificultati in telecomunicatii. Una dintre cele mai deosebite evenimente de acest tip au avut loc in Quebec, Canada, in 1989 cand intregul oras a fost lasat fara curent pentru 9 ore. 5 milioane de oameni au fost afectati de acest eveniment iar daunele estimate au fost de 2 miliarde de dolari.

Totusi, evenimentul nu s-a produs in timpul orelor de zi, ceea ce a prevenit o pierdere financiara escaladata pana in SUA.

Ultima furtuna solara care a afectat celularele si sistemele GPS a avut loc in 9 martie 2012.

Advertisements

Introdu comentariul tau aici

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s